Jännittääkö?

”Aloitetaanpas esittelykierroksella. Jokainen voi kertoa nimensä ja vähän itsestään.”

Sydän hakkaa, päässä humisee, vatsaa kouraisee. Tuntuu ettei voi hengittää ja kädet tärisee. Ei toivoakaan, että muistaisi jonkun toisen nimen, kun kaikki keskittyminen menee siihen, että pyörittää omaa nimeään mielessään.

Tuntuuko tutulta? Kerran lastentarhan vanhempainillassa eräs isä esitteli itsensä pikku Veran äidiksi, sen verran jännitti. Meitä kaikkia jännittää joskus, jotkut jännittävät kilpailusuoritusta, jotkut esiintymistä, jotkut haastavia kohtaamisia. Meille kaikille sosiaalinen hyväksyntä on tärkeää, varmistammehan sillä paikkamme laumassa. Ne asiat jotka jännittävät, ovat meille merkityksellisiä.

Kun aivojemme uhkakeskus kytkeytyy päälle ja aktivoi taistele tai pakene refleksin, aivojen johtokeskuksen toiminta muuttuu. Fokuksemme kapenee ja tulkitsemme asioita negatiivisemmin. Kun päälle lisätään aivojemme negatiivisuusvinouma ja fysiologinen vaste stressihormonilatauksella, ajatukset, tunteet ja keholliset tuntemukset eivät ole kovin miellyttäviä. Ja joskus kokemus on niin epämiellyttävä, että alamme vältellä näitä tilanteita ja haluamme eroon näistä tunteista. Valitettavasti se saattaa rajata mahdollisuuksiamme, aiheuttaa kärsimystä ja estää meitä kokemasta elämää. Sillä elämään kuuluu myös ne negatiiviset tunteet. Niiden kanssa pystyy kuitenkin toimimaan, kun niitä opettelee sietämään ja säätelemään. Ja silloin pysyy johtokeskuskin toiminnassa.

Ajatuksemme, asenteemme ja tulkintamme tilanteista ja tapahtumista synnyttävät tunteita. Tullessamme tietoisemmiksi ajatuksistamme, voimme myös luoda uudenlaisen suhtautumisen niihin. Voimme nähdä ajatukset vain ajatuksina, mielen tuotteina, ja opetella ajatusten eriyttämistä. Ensi kerralla kun kuulet sisäisen kriitikkosi negatiivisen äänen, näe lause mielessäsi kirjoitettuna erikokoisilla kirjaimilla, erilaisilla fonteilla tai laula lausetta suosikkisävelelläsi. Lisäksi voit myös kiittää mieltäsi tästä tuotoksesta.

Kun huomaat kehossasi epämiellyttäviä tunteita, voit hetkeksi hengähtää, laskea käden sydämellesi tai vatsallesi, hyväksyä tuntemus sellaisena kuin se on, antaa itsellesi turvaa ja myötätuntoa. Voit muistuttaa itseäsi, että me kaikki koemme hankalia tilanteita ja epämiellyttäviä tunteita. Muistuta itseäsi myös siitä, että kehontuntemuksetkin tulevat ja menevät, kohta helpottaa. Tuo mieleesi tärkeimmät arvosi, miksi tämä käsillä asia on nyt niin merkityksellinen sinulle, ja toimi arvojesi mukaisesti.

Seuraavan kerran kun kohdallesi sattuu esittelykierros, harjoittele läsnäoloa. Keskity kuuntelemaan muita, hyväksy kaikki kehontuntemuksesi ja hengitä. Ja kun tulee sinun vuorosi, hymyile, hengitä ja puhu rauhallisesti. Kyllä sinä muistat oman nimesi. Hyvin se menee.

Tunnesäätelyä ja oman toiminnan ohjausta voi harjoitella. Pidän valmennuksia esiintymis- ja suoritusjännityksen sekä sosiaalisten tilanteiden pelon käsittelystä. Tule mukaan kuuntelemaan, vaikka vähän jännittäisikin!

Miksi sosiaaliset tilanteet, presentaation pitäminen, esiintyminen tai urheilusuoritus jännittävät?

Pahimmillaan esiintymis- ja suoritusjännitys rajoittaa elämäämme ja estää meitä toteuttamasta itseämme. Valmennuksessa saat tiedon lisäksi konkreettisia käytännön vinkkejä esiintymiseen ja muihin haastaviin sosiaalisiin tilanteisiin:

  • Miten luot uudenlaisen suhtautumistavan suoritusta haittaaviin ajatuksiisi?
  • Miten käsittelet hankalia tunteitasi?
  • Miten saat voimaa ja vahvuutta suhtautumalla itseesi hyväksyvästi ja myötätuntoisesti?
  • Kuinka käytät hengitystä ja kehollisuutta hyväksesi haastavissa tilanteissa?

ANNA ANDERSEN on sertifioitu urheilupsykologi ja suoritusvalmentaja. Anna yhdistää perinteistä psyykkistä valmennusta ja uudempia kolmannen aallon terapioita, kuten tietoisuustaitoa, hyväksymis- ja omistautumisterapiaa, myötätuntosuuntaista terapiaa sekä neurotieteitä valmennuksessaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s