Haluatko valita vai valittaa

Olen ollut nyt loppusyksystä poikkeuksellisen hyväntuulinen. Se johtuu varmasti monista tekijöistä, kuten liikunnasta, meditoinnista ja terveellisestä ravinnosta, mutta uskon myös, että yhdellä asialla on ollut erityinen merkitys tähän. Kun syksyllä ilma viilenee, pimeys lisääntyy ja vettä tulee vaakatasossa, silloin se alkaa. Tänä vuonna kuuntelin sitä vähän aikaa ja tein päätöksen. En aio valittaa puolella sanallakaan säästä.

Psyykkisessä valmennuksessa opetan asiakkailleni, että asioihin joita et voi kontrolloida, niihin ei kannata suunnata huomiota tai antaa niiden vaikuttaa omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Säätila kuuluu näiden asioiden joukkoon. On kaksi asiaa mihin voi vaikuttaa säätilan suhteen, pukeutumiseen ja asenteeseen. Se, mihin kiinnität huomiota, tuntuu lisääntyvän. Jos koko syksyn huomioit sateen määrää, tuntuu siltä kuin joka päivä sataisi. Jos taas hyväksyt ilman sellaisena kuin se nyt tähän vuodenaikaan on, etkä taistele sitä vastaan, sitä on helpompi sietää. Kuulostaa ihan tunnetaitovalmennukselta; hyväksy negatiiviset tunteet niin ne lieventyvät.

Luin juuri tutkimuksesta, jossa oli vertailtu kirkasvalohoitoa ja terapiaa kaamosmasennuksen hoidossa. Kognitiivis-behavioristisessa terapiassa opitut ajattelumallit lievittivät kaamosmasennuksen oireita kirkasvaloa tehokkaammin. Ihmisen mieli on onneksi siinä mielessä kätevä, että ihminen itse voi päättää omista ajatuksista. Ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja sillä on merkitystä millaisia ajatuksia päässäsi pyörität. Sinä voit valita tai valittaa.

Hyvää pimeää vuodenaikaa!

Anna Andersén on psykologi ja psyykkinen valmentaja

http://www.tietoinenmieli.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s