Tietoisuustaitoista uutta vuotta 2016

Uuden vuoden kynnyksellä tulee mieleen helposti ajatuksia tehdä uuden vuoden lupauksia uudesta paremmasta elämästä hyvine elämäntapoineen. Kuulostaako raskaalta? Niin minustakin. Uuden vuoden lupaukset ovat yleensä jättiläisharppauksia kohti täydellisyyden odotuksia ja vaatimuksia, joita asetamme itsellemme. Siksi usein ne eivät ole kestäviä. Etukäteen jo syntyy ahdistavia tunteita, kun alitajuisesti tiedämme, ettemme kykene yltämään täydellisyydentavoitteisiimme. Siksi on myös helpompi jo luovuttaa etukäteen ja olla tekemättä uuden vuoden lupauksia.

Mitä jos suurten lupausten sijaan kirkastaisitkin perusarvojasi ja tekisit toimintasuunnitelman, miten pienillä arkisilla askareilla voisit harjoittaa arvojesi mukaista elämää? Arvot eivät ole käskyjä, vaativia sääntöjä tai tavoitteita. Ne eivät sisällä ehdottomia sanoja kuten ”pitäisi”, ”täytyisi” tai ”aina”. Arvot vastaavat kysymyksiin Miten haluat elää elämääsi? Mihin haluat käyttää aikaasi? Mikä elämässä on sinulle tärkeää?

Ja koska elämässä kuitenkaan kaikki ei mene niin kuin suunnittelee, vastoinkäymiset sietää paremmin kun jo etukäteen tietää, että niitä tulee. Lopuksi kyse on kuitenkin siitä, miten niihin suhtautuu. Älä siis oletakaan, että toimisit arvojesi mukaisesti kaiken aikaa. Ihan kuten tietoisuustaitoharjoituksissa ajatusten harhailun huomatessaan huomion voi tuoda takaisin lempeästi, myös elämässä voi suhtautua lempeästi omaan harhailuun. Harhailun voi itseään tuomitsematta hyväksyä osaksi inhimillistä elämää eikä sitä tarvitse arvottaa pahaksi. Yksinkertaisesti vain huomaa harhailusi, muistuta itseäsi arvoistasi ja palaa toimimaan niiden mukaisesti. Ja jos huomaat itseäsi tuomitsevia ajatuksia, vain huomaa ne ja kohdista itseesi hieman myötätuntoisia ajatuksia, kun johdat itsesi takaisin arvojesi johtamalle tielle.

Kohdataan uusi vuosi avoimena hyväksynnän harjoittamiselle. Kohdataan uusi vuosi lempeydellä ja myötätunnolla itseä kohtaan. Kohdataan uusi vuosi sydämellisyydellä ja kiitollisuudella. Kohdataan toisemme.

anna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s